LEIKKAAMATTOMAT

FI*Batlandia’s Ice Maiden, BAL h 21, aka Freya, Pikku-Akka, Pakkasakka, Pikku-Paakelssi

Freya on syntynyt 27.5.2023 ja on väriltään suklaakilpikonna tabbynaamio. Freya on kauan odotettu kasvatusnaaras. Etsin vuosia sopivaa kantanaarasta ja keväällä 2023 huomasin puolitutun pentusuunnitelmat ja kun katsoin sukutaulut, niin samantien laitoin viestiä Batlandia’s-kasvattajalle Sanna Hiedalle. Tulevalla pennun värillä tai rodulla ei ollut väliä, kunhan se oli naaras. Kaikki merkit naksahtivat Freyan kanssa kohdilleen: Freya syntyi samana päivänä kun Nuno muutti joitakin vuosia aiemmin eli 27.5. ja Freyan sukutaulusta löytyy Desmodus-kissalan kissoja, joita olen metsästänyt sukutauluun.

Pentueeseen syntyi kolme balineesia (yksi näistä kuoli n. viikon ikäisenä) ja yksi itämainen pitkäkarva, kaikki olivat tyttöjä. Ihastuin Rokkitukka- työnimellä olevaan balineesiin. Rokkitukka oli pentueen rohkein, ihmisläheisin ja ensimmäisenä tekemässä kaikkea. Kävin katsomassa Freyaa kerran Lohjalla ja päätös sen kuin vain vahvistui. Kuukautta ennen Freyan muuttoa kasvattaja löysi kyhmyn Freyan rintalastan päästä ja kuvautti sen. Päätökseni ei horjunut, enkä harmittele vieläkään. Kuvassa ei näkynyt mitään rakenteellista vikaa, rintakehän luut ovat suorat. Oudoksi kyhmyn tekee se, että se oli välillä suora ja välillä ihan kippura. Uusin rtg-kuvauksen, kun Freya täytti puoli vuotta. Rintakehä on priimaa, viiden eläinlääkärin lausunto on, että ei ole rintalastakoukku vaan ruston liikakasvua, joka hävinnee kissan kasvaessa. Eli ei ole rakenteellinen vika, rustoa ei lasketa luustoviaksi. Nyt, 10 kk iässä, lippa on lähes hävinnyt. Välillä se vielä tuntuu, mutta suurimman osan ajasta ei. Vuoden iässä kuvautan vielä uudestaan.

Luonteeltaan Freya on sylikissa, kiltti, mutta jääräpäinen. Hän kun saa päähänsä haluta jotain, niin sen kyllä kuulee ja huomaa. Freya on kova tyttö kiipeämään ja keksi itse noutoleikin; saatan iltaisin heitellä jotain tiettyä leluja tuntikausia ja Pikku-Akka kiikuttaa lelun joka kerta takaisin joko syliin tai käteen, että heitäs uudestaan. Freya on myös hirmu ihastunut Hemppaan ja Hemppa taas ihastunut Freyaan.

Freya kantaa kanelia, diluutiota ja solidia (yksivärisyyttä), on PRA-negatiivinen vanhempien kautta. Freya tullaan sydänultraamaan ennen astutusta.

 

 


KASTRAATIT

SP FI*LoudMeow Stargazer, OSH a, aka Siru, Nipa, Pikku-Karhu

Siru on syntynyt 24.2.2014 ja väriltään on sininen. Neiti on ensimmäinen rotukissani, THE Persoona ja Suuri Paheksuja. Sirulla hyvin tuima katse, mutta luonne ei kohtaa ilmettä ollenkaan.

Nipa muutti luokseni 8 kk iässä ensin kuukauden koeajalla, kun kotikissaherra Manu oli kysymysmerkki, miten reagoi uuteen kissaan. Kuukausi meni ja Siru jäi. Sirusta tuli täysin minun perään huutava vaativa neito, ja vaikka tuli tuli toimeen Ninjan ja Manun kanssa, niin bestiksiä ei heistä koskaan tullut. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin ottamaan neljännen kissan, Nunon, vuonna 2018. Siru oli hyvin loukkaantunut tulokkaasta, mutta lopulta lämpeni pienelle teräsmiehelle ja tämän myötä Siru piristyikin ja tuli iloisemmaksi. Typy jäi näytelmistä eläkkeelle keväällä 2023 100. arvostelunsa ja kotiyhdistyksen 100. näyttelyssä. Uralle mahtui 7 Best In Show -tulosta ja 24 Tuomarin parasta.

Siru kävi helmikuussa 2024 kymmenvuotistarkastuksessa ja mitään huomautettavaa ei löytynyt verikokeista, virtsanäytteestä eikä verenpaineesta. Sirun oikea polvilumpio on leikattu patella luksaation takia helmikuussa 2020 ja se näyttää edelleen samalta kuin tuolloin leikkauksen jälkeen. Lonkkakuvissa ei näkynyt mitään erikosta, hieman ovat lonkkamaljat matalat, mutta ei huolestuttavasti. Tämä on todennäköisesti synnynnäinen ominaisuus. Vasen kyynärnivel jäi tarkkailulistalle ja neidille aloitettiin Solensia-pistokset, josko auttaisivat aristaviin niveliin. Siru siis aristaa etutassujaan ja -varpaitaan.

 

SW22 SP FI*LoudMeow Sunset Superman DSM, OSH p 25 aka Nuno, Nunneli, Muumo

Nuno on syntynyt 26.1.2018 ja on väriltään beige ticked tabby. Poitsu on Sirun siskon Starletin toisesta pentueesta. Nuno oli kovasti odotettu lilatiketti, mutta poikapas päättikin olla värinvaihtaja. Mutta sepä ei haitannut lopulta ollenkaan. Nuno on kaikkien kaveri ja pitkäpinnainen heppu. Poika on raameiltaan todella iso itämaiseksi, jalkojen ja hännän pituutta riittäisi kaverillekin asti. Nuno on myös utelias ja reipas kaveri sekä aivan paras näyttelykissa; hän kun osaa esittää itse itsensä eikä hätkähdä, jos vierustoveri esittää kovia vastalauseita. Nuno saavutti Distinguished Show Merit -tittelin Pirkanmaan Rotukissayhdistyksen järjestämässä Scandinavian Winner 2022 -näyttelyssä samalla kun voitti SW-tittelin. Nuno on näyttelykonkari, näyttelyitä takana 110, 18 kertaa Best In Show ja 47 kertaa Tuomarin paras. Nuno oli myös Best of Best -kastraattiuros Keski-Suomen kissayhdistyksen näyttelyssä 26.9.2020.

Nunolla todettiin tammikuussa 2023 astma, jota hoidetaan inhalaatiolääkkeillä. Talven kuiva sisäilma ja kevään siitepölykausi ovat Nunolle pahimmat, tällöin kohtauksia on useammin lääkityksestä huolimatta. Nunolla on myös poikkeuksellinen purukalusto: taaimmaiset yläposkihampaat ja ylhäältä toiselta puolelta ensimmäinen pieni poskihammas eivät ole koskaan puhjennet, eli eivät ole koskaan muodostuneetkaan. Nuno on myös siitä harvinainen itämainen, että ei ole edes taipuvainen hammaskiveen.

 

 

 

SC FI*LoudMeow Earth Rocker JW, OSH n 24 aka Heimo, Hemppa, Hemu, Tykinkuula

Hemppa on syntynyt 2.5.2021 ja on väriltään ruskeatäplikäs. Hemu muutti minulle puolivahingossa osittain sijoitukseen. En suunnitellut ottavani silloin viidettä kissaa, mutta päädyin lopulta ottamaan Hempan. Hemppa on Nunon siskopuolen Inkkarin ensimmäisestä pentueesta. Hemppa on luonteeltaan hieman varautunut, mutta toisaalta utelias ja reipas. Näyttelyissä on levoton ja hieman arvaamaton. Poitsu aloitti näyttelyuransa kirkkaasti: 15 näyttelyä pentu- ja nuorten luokassa, joista 10 kertaa Tuomarin paras, 9 kertaa Best In Variety (värin paras) ja 7 kertaa Best In Show. Hemu saavutti poikkeussäännöllä Junior Winner -tittelin Pirkanmaan Rotukissayhdistyksen näyttelyssä 2.10.2021 eli samana päivänä kun täytti 5 kuukautta. Aikuisten luokassakin Hemu on pärjännyt ihan kohtuullisen hyvin, mutta näyttelyluonnetta Hempalle ei ole. Hemun ura loppunee Premior-titteliin, joka pitäisi tulla kotiyhdistyksen näyttelyssä toukokuussa 2024. Hemulla on yhteensä 12 Värin parasta. Distinguished Variety Merit, DVM, tulee heti seuraavasta VP:stä, jos sen voittaa ja semmoinen toteutuu.

Leikkautin Hempan syyskuussa 2023 juuri ennen kuin Freya muutti. Hemppaa ei käytetty lopulta kertaakaan siitokseen. Ehkä hyvä niin, koska pojulla on todennäköisesti pica, joka on perittynä tai opittuna. Hemppa nimittäin yrittää syödä kaikki muovipussit, langat, styroksit, fleecet jne. Kaikki pesät on pureksittu reikiä täyteen, osan leluista suolistaa ja mutustaa vanut niistä. Pican toteaa virallisesti eläinlääkäri eliminaatiodiagnoosilla. En ole tätä diagnoosia hakenut eläinlääkäriltä, koska sillä ei ole enää niin merkitystä, kun poikaa ei käytetty siitokseen. Ja kun olen tietoinen noista syömisongelmista, niin osaan piilottaa kaikki syötäväksi kelpaavat.

 

Sivun kaikki kuvat tessa.lv